TuukkaVirtaperko1

Tiedote teoriasta nimeltä malli M

Tieteellisen ja epätieteellisen tiedon rajamailla on olemassa eräs tietämyksen haara, jonka tunnetuimman teorian nimi on MBTI. Kyseinen teoria sisältää kuusitoista persoonallisuustyyppiä, ja sen mukaan jokaisella ihmisellä on jokin näistä tyypeistä. Teoria siis muistuttaa horoskooppeja paitsi ettei se anna syntymän ajankohdalle erityistä merkitystä. Persoonallisuustyyppien nimet ovat nelikirjaimisia lyhenteitä kuten INTJ, ENTP tai ESFP. Monet tunnistavat nämä lyhenteet.

70- ja 80-luvuilla eräs liettualainen tutkija kehitti MBTI:tä muistuttavan teorian nimeltä malli A. Siinä on suurin piirtein samat tyypit kuin MBTI:ssä. Tyyppejä on yhtä monta ja niillä on samat nimet, paitsi että nimen viimeinen kirjain on pieni kirjain. Olen perehtynyt malli A:han ja kehittänyt sen pohjalta oman teoriani, jonka nimi on malli M. Yhteenveto malli M:n sisällöstä on saatavilla englannin kielellä täällä. Yhteenvetoa on valitettavasti vaikea kirjoittaa Uusi Suomi -blogiin, sillä tämä blogi ei mahdollista tasalevyisen fontin käyttöä tai taulukoita.

Nähdäkseni nelibittinen psykologia ei voi vakiintua tieteellisen tiedon haaraksi ilman malli M:n käyttöönottoa. Sen käyttöönotto on kuitenkin pulmallista, sillä puolet tyypeistä ja puolet informaatioelementeistä on uudelleennimetty. Tavallisen ihmisen on vaikea ymmärtää sitä metafyysistä etua, joka malli M:n käyttöönotosta koituisi. Koska se kuitenkin vaikuttaa olennaisen tärkeältä, pyrin saamaan tutkimukseni tuloksen säilymään tiedottamalla siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija